Мнения клиенти

  • Новият път в моя живот! Пътят на здравето!
    Когато открих чудото – хомеопатия, тя се превърна в светлината на моя живот. А тази светлина Вие д-р Хаджиев раздавате щедро на нас – вашите пациенти. Ето защо в Световната…
  • Моят начин да кажа: Благодаря!
    Когато реших, че искам да напиша няколко реда като обратна връзка за това, което прави д-р Хаджиев, една вълна от стъписване ме обля. Мога ли да го направя? Мога ли…
    Продължава...
Вижте всички мнения
Вие сте тук:Начало>Всички категории>Публикации>Птичи грип
 

Птичи грип

Въпрос: Може ли чрез хомеопатията да се лекува грипът?

Отговор: Грипът е вирусно заболяване и картината му се характеризира с различни симптоми, чието присъствие е необходимо, за да се постави такава диагноза. Някои от тях са висока температура, силна отпадналост, зиморничавост, силно главоболие, болезненост на всички мускули и кости, липса на апетит, болки в гърлото отиващи към ушите и т.н. Чрез Хомеопатия може да се въздейства върху всякакви болести, включително и на грип. Разликата с конвенционалния, широко разпространен подход към болестите е, че се извършва стимулиране на организма чрез прием на хомеопатичния медикамент, а не подтискане на болестните прояви чрез лекарства (намаляващи температура, подтискане на главоболието и прочие). Трябва да допълня, че чрез хомеопатичния метод се лекува конкретния болен човек, а не болестта, разбирай “диагнозата”. И това е естествено, защото от грип всеки човек боледува различно: по различно време се разболява, развива различен набор от симптоми, чувства се по-различен начин от друг, страдащ от същата болест. Това зависи от състоянието на организма, на неговите тъкани и системи, на хормоналния му баланс и т.н. по време на вирусната инвазия, а те са различни при различните хора.

Въпрос: Как точно се лекува?

Отговор: Всички симптоми на дадено заболяване – повишаване на температурата, болката, секретите от носа или дихателните пътища, зачервяването, отокът и т.н. са израз на самия възпалителен процес. А възпалението е защитната реакция на тялото към някакъв силен дразнител или болестотворен агент (бактерия, вирус, токсини). Тези защитни реакции се стимулират, тъй като Хомеопатията е стимулиращ лечебен метод, който засилва собствените защитни сили на организма! Дали ще се засилят температурата, болката, секретите? – възможно е и това се нарича «лечебна криза», но това става за кратко и много добре се понася от тялото. Тоест температурата от 37,5°С става 38,5°С, но човек не изпитва дискомфорт, апетитът му се повишава, общото му състояние значително се подобрява, въпреки високите стойности на телесната температура. И често, ако не се знае фактът, че температурата е висока, по нищо друго не може да се познае, че детето е болно!

Въпрос: Как да се предпазим от грипа?

Отговор: За да се разболеем от някаква болест не е абсолютно задължително да имаме контакт с болестотворния агент. Важният момент е имунитетът ни да е подтиснат. И това се доказва от различни явления в реалния живот: разболяваме се от грип след дълга или тежка работа; след безсънни моменти; след някакво събитие, което ни е изтощило; след психоемоционален стрес; след излагане на силно или продължително изстудяване и т.н. Нашето тяло постоянно е в контакт с всички вируси, бактерии, гъби и други микроорганизми, които живеят в околната среда. Защо тогава днес сме здрави, а утре сме повалени от грип? Защото състоянието на имунитета се е променило, а точно той контролира синхронното съществуване на микроорганизмите и тялото ни без микробите да нанасят вреди. Когато имунната ни система, а тя означава много неща, се подтисне от някакъв фактор и контролът върху микрофлората, живееща във вътрешната среда на организма, се снижи или компрометира, се получава прекомерно размножаване на някой бактериален или вирусен щам. Това се усеща от имунните ни клетки и се задейства възпаление. Става повишаване на телесната температура като първа реакция, защото бактериите и вирусите живеят нормално при нормална телесна температура, а високата им създава дискомфорт, унищожава ги, забавя тяхното размножаване. Предпазването е хигиена, рационално хранене, профилактика на стреса, удовлетворителен режим бодърстване-сън и колкото може по-малко токсини да допускаме в тялото си. А какво са токсините? Това са синтетични вещества от лекарствен или хранителен произход. Всички химични лекарства и синтетични витамини се възприемат от организма ни като токсини и много от енергията му се изразходва да ги обработва до безвредни вещества, които да се отделят с урината, изпражненията, жлъчката, потта и т.н. Овкусителите, консервантите, оцветителите, подсладителите, на които гъмжат повечето хранителни продукти по магазините, също са синтетични вещества, които са токсини. Дори «питейната» вода е богата на различни химични вещества, които са несвойствени за организма. Има и токсини, които се създават в самия организъм, при смутен, по някаква причина, метаболизъм. Как да се пазим от тях? Колкото по-малко ги допускаме в тялото си все ще бъде от полза! И да не забравим – да се лекуваме с Хомеопатия! Тя стимулира организма ни – каква по-добра и естествена профилактика!

Въпрос: Предлагате ли лечение при различни видове грип?

Отговор: В Хомеопатията се назначава медикамент на базата на специфична картина, която демонстрира болният човек. Всички симптоми – основни и съпътстващи, с тяхната денонощна динамика, характеристики, интензивност, дават тази картина. Ние, хомеопатите, не делим болестите, и в частност грипа, на различни видове, а лекуваме конкретния болен човек, защото тази картина е специфична и характерна само и единствено за него. Другият болен, чакащ пред кабинета, ще демонстрира друга картина и ще има нужда от друго лекарство. Именно затова няма лекарство за грип, за гнойна ангина, за пневмония и т.н. Или лекарство за птичи грип, за Q-треска, за Северноамерикански грип (не знам дали има такъв) или за някакъв друг. В Хомеопатията има лекарство за този болен, за другия, за третия! Един от основните принципи в хомеопатичния терапевтичен метод е строго индивидуалния подход при лекуването!

Въпрос: С помощта на хомеопатията може ли да се предпазим от птичи грип, ако се пренася от човек на човек?

Отговор: С Хомеопатия можем да направим организма си по-устойчив на заболявания, т.е. имунитета по-напрегнат и адекватен. Можем да постигнем дори такава степен на устойчивост, че имунната ни система да се справя с проблемите преди да развие някакви симптоми или оплаквания или те да са много слаби и краткотрайни, да отшумяват без медикаменти. Така можем да се предпазим както от тежки хронични заболявания, които имаме в рода си и носим в гените си, така и от остри заболявания, защо не и от грип! Птичият грип има специфична картина, но по същността си не се различава от нито едно друго остро или хронично заболяване. За да се разболеем от него е необходимо да имаме слаб организъм, сиреч имунитет.

Въпрос: Може ли да се спре грипът с хомеопатията?

Отговор: Хомеопатията е възникнала преди около 250 години. Това е било време на тежки пандемии от холера, тиф, туберкулоза, малария и други. Те са унищожавали населението на цели градове. Има писмени данни, че там, където се е прилагала Хомеопатия, тези болести не са били толкова унищожителни и дори в някои засегнати места не се е допуснала дори нито една жертва! Трябва да почерпим опит от миналото си! Но трябва да отбележа, че с хомеопатичните средства ние не се борим срещу болестта, не подтискаме симптоми, не вървим срещу собствения си организъм, а му помагаме, стимулирайки го! И това е най-нормалното нещо на света!

Въпрос: При първи симптоми на грип какви хомеопатични средства се приемат?

Отговор: Зависи от това, каква картина на оплаквания се оформи. Много са хомеопатичните лекарства, които се използват най-често при грипни състояния: Gelsemium serpenvirens, Bryonia alba, Arnica montana, Baptisia tinctoria, Belladonna, Aconitum napelus, Oscillococcinum, Ferrum phosphoricum, Sulphur, Eupatorium perfoliatum, Rhus toxicodendron и списъкът може да е безкраен. Изборът на медикамент може да направи само лекар, специалист-хомеопат.

Въпрос: Според медицината няма ефикасно лечение спрямо вирусите, а в хомеопатията съществува ли подобно лечение?

Отговор: Така е! Конвенционалната медицина не може да се справя с вирусните заболявания. Изписването на антибиотици, които са ефикасни само при бактериални инфекции и на предварителни ваксини, е израз на нейното безсилие. Като се замислим - кои заболявания може да лекува широко разпространената и официална медицина, която хомеопатите наричат «алопатична»? Хипертонията, диабетът, псориазисът, нощното напикаване, стерилитетът, хроничните кашлици, хроничната хрема, коликите на новороденото или някоя друга? И тъй като сме на «вирусна» тема – не съм чул или прочел за лечение на каквато и да е проява на Херпесна инфекция (симплекс или зостер) или пък на друга! И това е по простата причина, че синтетичните лекарствата подтискат проявите на организма, а това не е правилният подход за лечение! Дали има ефикасно лечение на вирозите с хомеопатия – моето мнение е, че само така те могат да се лекуват без да се вреди на организма и само така може да се постигне пълно излекуване! Всеки практикуващ хомеопат в България, а и по света, може да цитира много висок процент на успеваемост при вирусни инфекции в своята практика.

Въпрос: Може ли да се приложи масово лечение при децата?

Отговор: Съществува едно понятие в Хомеопатията - genus epidemicus (генус епидемикус), с което се означава лекарство, което да се дава за определена епидемична болест, без значение от конкретния болен индивид. Дори първооткривателят на Хомеопатията, д-р Самуел Ханеман е разсъждавал много на тази тема. Засега категорични мнения на светилата в хомеопатичните среди няма, но това е въпрос на бъдещето. Аз, лично, заставам зад строго индивидуалния подход при лечението с хомеопатични средства! Има хомеопатични медикаменти, направени от широко използвани ваксини срещу грип или от самите вируси, причиняващи масови заразявания и епидемии, но тяхното приложение е ограничено и недостатъчно проучено. Дали могат да се вземат някакви превантивни мерки и какви да бъдат те е въпрос на лична преценка на хомеопата, но изхождайки от идеята за индивидуализъм при лечението е достатъчно децата да се лекуват редовно с хомеопатия при всякакъв здравословен проблем и можем да смятаме, че предварително сме се погрижили те да понесат добре настоящи или бъдещи епидемични ситуации.

Въпрос: Хомеопатичните средства против грип имат ли противопоказания, странични ефекти?

Отговор: За да се развият странични или нежелани ефекти е необходимо лекарството, което се използва, да е химично вещество и да не специфично, т.е. да действа не само на тъканта към която е насочено, а и на други места, на други тъкани и органи. А хомеопатичните лекарства не съдържат никакви химични вещества, освен захарта, от която са направени. Те действат по-скоро на физичен, а не на химичен принцип. Представляват специфичен стимул към конкретния боледуващ организъм. Ако стимулът не е насочен правилно той просто не действа и болестта се развива по своя път. Ако след прием на хомеопатично лекарство някои симптоми се обострят или се появят нови, то това е отговорът на организма към подадения стимул и той е необходим, за да се постигне излекуване. Тъй като Хомеопатията няма традиции в нашата страна, българите не са подготвени да разсъждават по «хомеопатичен» начин и често се налага в хода на лечение близките или самите пациенти да бъдат обучавани какво да наблюдават в процеса на лечение с хомеопатични лекарства и как да го тълкуват. Аз лично отделям половината (а често и повече) от самото хомеопатично интервю, за да изясня на пациента какво ще се случи с него след приема на лекарството. Хомеопатията е математика и в нея има причина и следствие, които могат доста точно да се определят. Често дори хомеопатът учудва пациента си когато му зададе конкретен въпрос за минало или съществуващо заболяване, което болният не му е съобщил.

Въпрос: Могат ли да се комбинират с други лекарства?

Отговор: Зависи от конкретната ситуация. Ако пациентът е на поддържащо лечение на хронична болест като хипертония, диабет, епилепсия, хормонално заболяване и други, лекарствата му не се спират, а се намалява техния прием само при нужда, т.е. ако организмът започне да контролира хроничния си проблем и необходимостта му от тях намалее. Ако обаче става въпрос за антибиотици, витамини, успокоителни, антиалергични и други те се спират веднага, защото натоварват организма с токсини без нужда, а и в тези състояния хомеопатичното лекарство е достатъчно да облекчи или излекува болестното състояние. НО, всичко е строго индивидуално и се решава от двама човека – лекуващият лекар-хомеопат и пациентът или близкия на болния. Необходимо е едно задължително условие – пациентът или близкия, който поема отговорност, да разполага с цялата информация за състоянието на болест, да му бъде изяснен пътя на излекуване чрез хомеопатия, да му бъде съобщено всичко, което би могло да се случи по време на лечението и т.н. Т.е. необходимо е доброволното му съгласие да се подложи на такова лечение. Това не се прави от семейния лекар или специалистът, практикуващ конвенционална медицина. Често дори диагнозите не са съобщавани на болните. Това е недопустимо! В Хомеопатията това задължително се прави, защото всъщност това е и своеобразно обучение на страдащия.

Хомеопатията е медицината на бъдещето! Факт е, че в последните години тя все повече се търси като алтернатива на конвенционалната медицина и това е, защото е по-успешна! Препъникамъкът е, че много трудно се поема отговорност, пък било то и за собственото ни заболяване. Защото в хомеопатичния кабинет отговорността се дели между лекар и пациент и последният често трябва да направи доста усилия, да се лиши от много неща, за да се излекува и за това е необходима много голяма мотивация! Много е лесно всеки ден да си вземаме хапчето и да мислим, че се лекуваме, без да правим никакви усилия и да се потрудим, за да си заслужим излекуването! Да не забравяме, че здравето е дар, който трябва да заслужим! Нека да го оценим преди да сме го загубили!

Интервю на д-р Хаджиев в списание "Домашна Енциклопедия на здравето" по повод грипните състояния и заплашващата епидемия от Птичи грип в Европа и света

 

© Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на д-р Хаджиев