Мнения клиенти

  • Последната ми надежда
    Научих за д-р Хаджиев през 2007 г. - беше последната ми надежда да намеря изход от вече 4 години продължилата ми болест на пикочните пътища.Дори и операция в престижна болница…
    Продължава...
  • Моят начин да кажа: Благодаря!
    Когато реших, че искам да напиша няколко реда като обратна връзка за това, което прави д-р Хаджиев, една вълна от стъписване ме обля. Мога ли да го направя? Мога ли…
    Продължава...
Вижте всички мнения
 

Covid19


Светът е разтърсен от невиждана в днешно време пандемия. За нужните действия в такава обстановка хората и медиците в модерния свят само са чели от историята или са се запознавали от твърде голяма дистанция с информация, идваща от далечни страни и континенти. Искам да споделя своите мисли на работещ хомеопат за мястото и ползите от хомеопатичните принципи, лекарства и практика. Ще се опитам да не коментирам темите, които до болка се обсъждат в публичното пространство и са пределно ясни.

Има ли епидемия в момента,  може ли да се лекува с хомеопатия и как?
Да, има засилена заболеваемост сред хората с вирусна клинична картина, без да е уточнен причинителят. Мога да споделя само личния си опит досега. До момента много голям процент от моите случаи се лекуват напълно. Тази ситуация не се отличава от обичайните резултати в практиката ми. Поради епидемичната обстановка и повишената способност на вирусите да предизвиква болест повечето случаи протичат по-удължено във времето, с по-дълго съществуване на симптомите, но не прекалено. Но усложнения не настъпват – най-често бързо се развива трахеит и високата температура продължава. Повишената над 37  градуса телесна температура в хода на възпаление винаги е добра реакция на тялото – показва, че имунната система върши работата, за която е предназначен и не бива да ни плаши. Температурофобията, както всяка фобия, ни кара да вземаме агресивни мерки срещу нея – да я потискаме с химични или други температуропонижаващи средства. Това създава условия болестният процес да притъпи проявите си, но те да продължат по-дълго във времето. Също така свалянето на температурата преждевременно, преди да е затихнал възпалителният процес, отваря вратите на усложнения, хронифициране и влошаване на други, хронично съществуващи болести или проблеми на организма.
Хомеопатичното лечение представлява назначаване на хомеопатично лекарство на базата на специфичните при всеки конкретен пациент комплекс от симптоми! Това изключва идеята да се приема хомеопатично лекарство предварително, за да се „предпазим“ от заболяване. Има идеи в хомеопатичните среди за използване на конституционално лекарство, нозод, хомеопатични лекарства от химични такива и прочее, превантивно, преди настъпване на здравословния проблем. Но в практиката това има разнопосочни ефекти и е ненадеждно. Разбира се, не може да се увреди организма от прилагане на погрешно избран хомеопатичен медикамент, но все пак има влияние върху жизнеността на тялото, което е ненужно.

Как да се предпазим с хомеопатия?
Най-добрата превенция на болестите, без изключение, се състои в две действия. Те трябва да се предприемат едновременно, тъй като едното обезсмисля другото:
Действие №1 – да не се потиска организмът и особено имунната му система. В много други статии съм засягал тази тема и няма да се спирам на нея.
Действие №2 - стимулиране на организма.
Хомеопатията по своята същност е стимулираща терапия. Тя подкрепя жизнеността и имунитета. Като лекуваме острите си състояния с хомеопатия, подпомагаме организма да се справя не само с конкретната болест, а и имунитетът вече не е потиснат, по-трудно се свалят бариерите при следващ болестотворен агент.
Има много пациенти, които в момента са на хомеопатично лечение по различни причини – хронични заболявания, психоемоционални проблеми и други. Това хомеопатично лечение е напълно достатъчно, за да стимулира имунната система, която да удържи вирусна или друга инфекция в момента. Това произтича от факта, че хомеопатичното лекарство рефлектира и оказва своя балансиращ и стимулиращ ефект във всички аспекти на организма – имунитет, хормонален баланс, метаболизъм, функциониране на органите, очистващи процеси, нервна система... Хомеопатичната терапия, която е назначена в момента, трябва да се спазва в рамките на уговорката с хомеопата. Но пациентът трябва непрекъснато да информира терапевта си за настъпили промени в хроничните оплаквания или новопоявили се остри такива.
Ако не се приема в момента хомеопатия може да се приемат натурални продукти, които да снабдят организма с вещества, които биха му били нужни при евентуално стимулиране на имунитета и възникване на заболяване. Но те трябва да са натурални, произведени по физичен, не по химичен и синтетичен, способ, което ги прави рядкост. Кои са натурални добавки и нутриенти? Този въпрос може да го коментирате с терапевта си. Аз , както и всеки друг лекар-хомеопат, съдействам в избора на такива за своите пациенти. Ако имате проблем или нямате възможност да се снабдите с такива добавки в сегашната ситуация на карантинни условия може да се ориентирате към храните, които ги съдържат. В природата винаги всички микроелементи и субстанции са в съвършен баланс и в най-подходящата форма и комбинация, нужна за нормалното функциониране на организмите.
Може би е добра идея да коментирам диетиката в условията на вирусната епидемия. Тя трябва да съдържа една особено съществена характеристика - да е балансирана и да няма недостатъчности или излишества. За защитата на организма са нужни абсолютно всички възможни субстанции, с които то да осигурява защитните си системи. Една липса в тях, поражда верижна недостатъчност в цялата метаболитна система поради взаимосвързаността на отделните елементи. Един минерал, определя усвояването и включването в системите на тялото на друг! И този принцип важи за всички минерали, витамини, мастни киселини и прочее. Всяка една молекула в тялото зависи от някоя друга. Ако има дисбаланс, недостатъчност, излишество в едно вещество – това задължително се отразява на цялостния организъм.

Хомеопатите
Ние, лекарите-хомеопати, сме напълно подготвени и обучени да се справяме с много заболявания на хората, включително и епидемичните. Създателят на хомеопатията, д-р С. Ханеман, е създал тази система за лечение именно в условията на епидемични и дори пандемични условия и то на тежки, трудно лечими и сега, заболявания като туберкулоза, проказа, дребна шарка, сифилис, коклюш, чума, малария, антракс и други. Знаем как да съдействаме на пациентите си за снабдяване с хомеопатични лекарства и можем дистанционно да вземаме адекватни решения. Нашата цел е да постигнем успех – възстановяване здравето на пациента ни! Лично аз работя на пълен работен ден и разполагам с всички средства за извършване на прегледи, включително онлайн и по телефона. От години аз и повечето работещи хомеопати, сме създали алгоритъм за дистанционно обслужване на пациентите си. Сегашните условия ни заварват подготвени и с развити умения и системи.
Възстановяването на здравето с хомеопатични средства само по себе си представлява профилактиращ фактор, тъй като организмът се е справил с болестта чрез собствените си, естествени, защитни механизми, стимулирани от хомеопатичното лекарство. Излекуваната сегашна болест с хомеопатия не е просто едно преодоляно заболяване, а много повече: усъвършенстван и по-зрял имунитет, изгладени несъвършенства в метаболитните и имунните системи, по-високо ниво на синхронизираност на работа на отделните органи и системи, по-специализирани защитни клетки, по-високо ниво на работа на целия организъм.
Отправям послание към хомеопатичните пациенти – сегашни и бъдещи: спазвайте разпоредбите по повод епидемията и съветите на своите лекари-хомеопати, запазете самообладание, опитайте се да дадете предимство на разума при вземане на решения. Ние, хомеопатите, винаги сме стояли като бариера между болестите и нашите пациенти. Ще го направим и сега. Разполагаме със знанията, опита и методологията, която е нужна, за да се постигне излекуване в степента, в която е възможно конкретното заболяване при конкретния индивид. Имаме средствата и сме развили системите, които са необходими, за да се борим за здравето на пациентите ни. Дръжте в течение на състоянието си вашия лекар-хомеопат. Бъдете здрави!

© Никаква част от съдържанието на тази страница не може да бъде репродуцирана, записвана или предавана под каквато и да е форма или по какъвто и да е повод без писменото съгласие на д-р Хаджиев